Tijdens Cybersec Netherlands op 6 en 7 november in de Jaarbeurs Utrecht, zal de politie een exclusieve blik geven op hun rol in ‘de grootste ransomware-operatie ooit’. Hierbij worden de tactieken besproken die leidden tot de ontmanteling van een phishing-as-a-service-platform. Ook gaan ze dieper in op de successen van publiek-private samenwerkingen bij grootschalige cybercriminaliteit.
Henrique van Huisstede, politieofficier verantwoordelijk voor publiek-private samenwerking, zal een presentatie geven over Operatie Endgame, de omvangrijke anti-ransomware-actie die in mei plaatsvond. Tijdens deze operatie werden meer dan honderd servers offline gehaald en tweeduizend domeinen overgenomen die in gebruik waren voor botnets zoals IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot en Bumblebee. Deze actie resulteerde in meerdere arrestaties, waaronder die van een cryptohandelaar met 69 miljoen euro aan cryptovaluta. De politie, het Openbaar Ministerie en securityleveranciers werkten in deze zaak nauw samen binnen het publiek-private samenwerkingsverband Melissa, dat zich specifiek richt op ransomwarebestrijding.
Van Huisstede nodigt bezoekers uit om meer te leren over de innovatieve oplossingen die tijdens deze operatie zijn ingezet: ‘Wil je weten hoe we dit hebben aangepakt en welke lessen we kunnen delen? Bezoek dan onze presentatie.’
Spreker: Henrique van Huisstede
Henrique van Huisstede is sinds 1999 werkzaam bij de politie en heeft zich na het afronden van zijn master Criminal Investigations gespecialiseerd in de aanpak van cybercrime. Hij coördineert publiek-private samenwerkingen en zet zich in om de buitenwereld te betrekken bij opsporingsprocessen en het voorkomen van cybercriminaliteit.
Operatie Endgame: de ontmanteling van een botnet
Woensdag 6 november van 14:45 tot 15:05 op het hoofdpodium.
Daarnaast zal de politie tijdens Cybersec Netherlands ook ingaan op de aanpak van phishing. Iris Koster, politieofficier voor publiek-private samenwerking, bespreekt de internationale operatie Stargrew, waarbij LabHost, een grote aanbieder van phishingpagina’s, werd ontmanteld in april.
Tijdens deze operatie werkte het team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland samen met achttien landen en veiligheidsdiensten zoals de FBI en Europol. Koster deelt hoe cybercrime als dienst opkomt en hoe samenwerking tussen landen en organisaties noodzakelijk is om deze vorm van digitale criminaliteit te bestrijden. ‘Wil je weten hoe we phishing en andere cybercriminaliteit effectief kunnen aanpakken? Kom dan naar mijn presentatie,’ zegt Koster.
Spreker: Iris Koster
Iris Koster is sinds twee jaar werkzaam binnen het Team Cybercrime en heeft na haar bachelor Safety & Security Management ervaring opgedaan in cybersecurity. Ze werkt samen met haar collega’s aan het betrekken van externe partijen bij het opsporingsproces en het aanpakken van cybercriminaliteit.
Operatie Stargrew: de opkomst van cybercrime als dienst
Donderdag 7 november van 15:35 tot 15:55 op het hoofdpodium.
Cybersec Netherlands, dat op 6 en 7 november plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht, heeft recent een samenwerking gesloten met The Hague Security Delta (HSD). Binnen dit veiligheidscluster werken ongeveer driehonderd bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan innovaties en digitale beveiliging. HSD zal als strategisch partner aanwezig zijn met een grote stand en brengt meerdere experts naar het evenement die sessies verzorgen.
Bekijk het volledige sprekersprogramma en registreer je voor gratis toegang.